Tips för elstängsel

Tips när du ska stängsla

Vid montering och hantering av elstängsel finns det en del att tänka på. Här ger Ev-Marie Nyström, butiks- och reservdelschef vid Lantmännen Maskin i Karlstad, några tips.

7 tips - så tar du hand om ditt elstängsel

  • Röj området från gräs och sly.
  • Använd flera jordspett.
  • Välj rätt aggregat med rätt styrka.
  • Sätt kraftiga stolpar i hörn och vid grind.
  • Använd hjälpmedel som trådvindar, nedslagningsrör och trådspännare.
  • Montera åskskydd.
  • Skarva tråden med riktiga skarvar.

Bättre effekt
Du får ut mer effekt av ditt stängsel om du gör allt rätt. Även underhållet av stängslet blir smidigare.

Röjningen viktig
För att förlänga livstiden samt optimera effekten är det viktigt att sköta stängslet rätt.
Det man först och främst måste göra är att röja området och hålla efter sly och gräs under hela betessäsongen. Om undervegetationen kommer i kontakt med tråden kan strömmen gå ner i marken istället och då får du inte den effekt du vill.

Jordningen är A och O
Du kan köpa hur bra aggregat som helst, men har du inte jordat rätt når du inte önskad effekt. Jag brukar rekommendera 5 stycken jordspett per aggregat, beroende på hur vegetationen ser ut. Är det mycket gräs och sly där du sätter stängslet kan du behöva ännu fler. Att man inte får ut den ström i tråden som man tänkt sig är det vanligaste bekymret med elstängsel och då beror det på dålig jordning. Ibland måste du också skarva tråd och då gäller det att vara noggrann, att använda riktiga skarvar.”

Noggranna val
För att få till ett bra stängsel som håller är det även viktigt att välja kraftiga stolpar i hörn och vid grindar. Det gör det lättare att spänna stängslet ordentligt vilket i sin tur minskar risken för skador på djuren. Beroende på vilka djur som ska hägnas in handlar det också om att välja rätt aggregat med rätt styrka. Lägre styrka vid inhägnad av hästar och högre vid inhägnad av kor till exempel.

Många slarvar
Tyvärr är det många som inte är så noggranna, som inte hanterar sitt elstängsel på rätt sätt. Det kan vara lätt att snåla och tycka att de här bitarna är jobbiga. Men underarbetet måste göras ordentligt. Förväntar du dig en viss effekt på stängslet så kommer du bli besviken om du inte har gjort allting rätt.

 

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng