Säkert arbete i skogen

Skogsarbete är ett av de mest riskfyllda jobben. Under de senaste fyra åren har 26 personer omkommit i skogsarbete och nära 600 arbetsolyckor har anmälts.

En stor del av olyckorna inträffar när en enskild skogsägare är ute och jobbar i sin skog. Den 1 december trädde nya bestämmelser i kraft, där kraven skärpts för att arbeta med motorsåg eller röjsåg. Arbetar man på fritiden eller i sin egen skog gäller inte de skärpta kraven, men det tar inte bort riskerna.

Enkelt och säkert med ventillyfthjälp

Ett tungt och riskfyllt moment är när du hakar på ventilpaketet för huggarvagnen i bakstammen på traktorn. Ventilpaketet är tungt, vagnens dragbom är hal och det är lätt att slinta och ramla omkull. En ventillyfthjälp gör detta moment både enklare och säkrare.

Rutinkoll vid påkoppling av huggarvagn

Gör det till en rutin att alltid kolla att hitchkroken har låst ordentligt, så att vagnen inte släpper från traktorn. Se över alla hydraulslangar och kopplingar och kontrollera att de inte är sönderskavda eller spruckna. Kolla också att det inte finns läckage på hydraulcylindrarna. Är stödbenen hela och fungerar de? Under den mörka årstiden är belysningen förstås extra viktig. Gå en runda runt ekipaget och kolla belysning på både traktor och vagn innan du ger dig iväg.

Vinscha säkert

Vinschning innebär risk för att vajern släpper eller går av. Använder du vinsch så kolla att vajer och krok är hela. Ett tips är att med hjälp av ett träd få vajern att inte spännas rakt mot dig. Det är viktigt att vagnen står stadigt och man står på rätt sida om vagnen ifall den skulle välta vid vinschningen. Det är också viktigt att de hydraulslangar som eventuellt är indragna i hytten är skyddade.

Planera din skogskörning

En av de största riskerna med skogsarbete är att man ofta är ensam och får lita till sig själv. Planera din körning genom att först gå till fots och märka ut körvägen. Undvik kärr, vattendrag och branta partier.

Kolla att skyddsutrustning och kommunikationshjälpmedel är i bra skick och lättillgängliga. Skyddsstövlar, skyddsbyxor och hjälm med visir och hörselskydd är självklar utrustning i skogen. Även första förband är obligatoriskt. Se till att mobilen är laddad och lättåtkomlig ifall olyckan skulle vara framme. Och glöm inte bort att låta dem därhemma veta var i skogen du jobbar och när du beräknar att komma hem.

Motorsågskörkort

Vid jobb med motorsåg i skogen är Säker Skogs motorsågskörkort en bra investering . Är man mycket erfaren och kunnig kan man genomföra körkortsprovet direkt och får då en kvittens på att man verkligen har den kunskap som krävs. Mer info om motorsågskörkortet hittar du på www.sakerskog.se. Där hittar du också mycket bra information om arbetsteknik, lämplig utrustning m m.

 

 

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng