2012-10-01

Fendt tar ett stort steg in i framtiden

Den 26:e september slogs portarna upp till Fendts nya traktorfabrik i tyska Marktoberdorf. Invigningen innebar slutet på en 22 månader lång process och samtidigt början till en helt ny era.

Under mottot ”Leverera effektivitet” har Fendt Ahead²-projektet utvecklats till en 85.000 m² stor produktionsyta av modernaste snitt för lackering och slutmontering av traktorer samt tillverkning av transmissioner. ”Den 1:a mars 2011 togs det första spadtaget” berättar Peter-Josef Paffen, vice vd och talesman för Fendts ledningsgrupp. 

Fendts fabrik i Marktoberdorf

Tillväxt kräver nya system och ny teknik
Under de senaste 10 åren har Fendt vuxit kontinuerligt. Produktionen har ökat från 10.000 traktorer per år till nuvarande ca 17.500. Ungefär två tredjedelar exporteras och nu vill man öka tillväxten utanför Tyskland. För att kunna öka produktionen krävdes ett helt nytt tänkande. Projektet är AGCO-koncernens hittills största investering, på totalt cirka 172 miljoner €, och omfattar även en utbyggnad av utvecklingsavdelningen med automatiserade testfaciliteter och ett 3D Virtual Reality-system som möjliggör snabbare utveckling av ny teknologi.

Genom att införa arbetsmetoden APS, AGCO Production System, har man fått en helt ny flexibilitet i produktionen och kan enkelt anpassa sig till förändringar på marknaden. Metoden är en variant av LEAN med högsta standard för rena och välorganiserade arbetsplatser, vilket inte minst de ljusa ytorna och det vita golvet skvallrar om.

Samma monteringslinje för alla modeller
Oavsett traktormodell och storlek så byggs alla på en och samma kilometerlånga monteringslinje, där förarlösa truckar transporterar de olika delarna från station till station. Att under en dag kunna montera enstaka modeller ur olika serier ger full flexibilitet och möjlighet att möta marknadens behov.

Monteringsbanan i den nya Fendt-fabriken

Den tunga traktorkroppen, som kan väga upp till 11 ton, genomgår noggranna tester innan det är dags för målning. Här hänger traktorkroppen fritt i luften, i ett bandtransportsystem, vilket gör det enkelt att installera alla testsensorer. I den 18 meter höga, helt automatiserade målningsavdelningen sker arbetet i tre steg: förbehandling, applicering av primer och slutligen målning, där robotar under högtryck säkerställer att den katodiskt laddade färgen läggs på i ett extremt jämnt lager vilket dels minskar färgåtgången, dels ger dubbelt korrosionsskydd.

Delarna förbehandlas före målning

Perfekt samordning är A och O
En traktor består av ca 10.000 komponenter som ska fram till monteringsbanan koordinerat och korrekt sorterat. Det kräver noggrann planering och man använder sig av konceptet ”Just in time” och ”Just in sequence” för att säkra perfekt samordning av viktiga delar som motorer och hytter. Många komponenter anländer direkt till slutmonteringen utan omvägar via mellanlager och installeras direkt enligt individuella kundorder.

Tranmissionerna tillverkas på plats och i den nya produktionsanläggningen har man kapacitet att tillverka 30.000 transmissioner per år. Hytterna kommer från systerfabriken i Asbach-Bäumenheim, 12 mil bort. Här tillverkas hytterna i samma sekvens som traktorerna i Marktoberdorf och levereras löpande ”just in time”. En komplex process som kontrolleras av intelligenta SAP-system.

En Fendt-traktor växer fram
Under tiden som traktorn växer fram på monteringsbanan sker en rad olika kvalitetstester, innan det är dags för den minutiösa sluttesten innan traktorn är klar att rulla ut ur fabriken.

Personalen en nyckelfaktor
Av Fendts ca 3.000 anställda har över 60 % anknytning till lantbruksbranschen, antingen via familjen eller med en egen gård som sköts vid sidan av det ordinarie arbetet. Företaget ligger mitt i Bayerns frodiga lantbruksbygd vilket också ger en självklar relation till jordbruket och en djup förståelse för kundens behov. I planeringen av den nya anläggningen har man varit noga med att lyssna på och ta tillvara personalens erfarenheter och idéer.

20.000 traktorer per år
Målet med utbyggnaden av fabriken i Marktoberdorf är att inom en treårsperiod producera 20.000 traktorer per år. Med tvåskift räknar man med att kunna producera 100 traktorer per dag. Möjligheten finns till flerskift för att på sikt kunna öka produktionen till 30.000 traktorer per år.

Miljötänk genomsyrar verksamheten
Drivmedlet står för halva livstidskostnaden på en traktor och att tillverka bränslesnåla traktorer har alltid högsta prioritet. Samtidigt innebär det ett plus för miljön. Fendts miljötänk genomsyrar hela verksamheten, från produktionen till val av avgasreningssystem, förarutbildningar i ekonomisk körning och ett  miljömedvetande hos personalen. 80 % av energibehovet för uppvärmning av produktionsanläggningen kommer från en närbelägen flisanläggning som i sin tur hämtar materialet från skogarna runt omkring. Restvärmen används för uppvärmning av skolor och andra institutioner i Marktoberdorf.

Högteknologiska lösningar ett måste i framtiden

Den globala tillväxten innebär en stor potential för lantbruket och Peter-Josef Paffen är övertygad om att världen kommer att behöva de HiTechlösningar som Fendt kan erbjuda.
”Vi har en nära kontakt med våra kunder, men det räcker inte att uppfylla deras önskningar”, säger Peter-Josef Paffen. ”Vi måste ta önskningarna ett steg vidare och erbjuda ännu mer. Det är vi som är maskinspecialisterna och som vet vad som är möjligt att skapa för att underlätta för våra kunder.”

Peter-Josef Paffen, Fendts vice vd

På utvecklingsavdelningen är man långt fram i tiden med sina idéer och lösningar. Fendt har redan presenterat den guidade förarlösa traktorn, som fick guldmedalj på Agritechnica 2011, och man tror mycket på framtida lösningar med system som får maskiner och redskap att ”tala med varandra”.
”Lantbruket kommer att bli mer och mer robotiserat. Men utvecklingen måste hela tiden kunna berättiga kostnaderna. Maskinerna måste vara kostnadseffektiva”, poängterar Peter-Josef Paffen.

Tror mycket på nya 500-serien
Själv är Peter-Josef Paffen lantbrukarson, men har inget eget lantbruk. Dock har han kvar sin favorittraktor – en Fendt F20 med 20 hästkrafter, tillverkad 1954.
”Men skulle jag välja en modern traktor så skulle det bli en modell ur nya 500-serien. Det är en mycket bra mellanklasstraktor som passar de allra flesta”, avslutar Peter-Josef Paffen.

 

Traktorer
Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng