2012-10-24

GPS Control på Rapid & Spirit ökar precisionen

Från november 2012 är alla pneumatiska Rapid- och Spirit såmaskiner förberedda för GPS Control.

GPS Control gör det möjligt att styra sådden utifrån en GPS-karta eller med hjälp av minnesfunktionen. Automatiskt till- och frånslag av utmatningen på vändtegen och automatisk halvmaskinavstängning vid kilar är fördelar som sparar såväl utsäde och gödning som förarens tid och energi.

"Med hjälp av GPS som sammankopplas med såmaskinens kontrollbox och traktorns autostyrning blir inte bara dragen spikraka, utan start och stopp av utmatningen styrs med stor precision", säger Mattias Hovnert, Väderstad.

Variabel utmatningsmängd
Med hjälp av GPS-skördekartor kan utsädes- eller gödningsgiva anpassas exakt efter vad olika delar av fältet behöver. Maskinen skickar även tillbaka den verkliga mängd som matats ut till Trimble-displayen, för senare uppföljning och spårbarhet. Justering av utmatningsmängd är ett miljövänligt arbetssätt för att optimera avkastningen och samtidigt minska risken för överdosering och läckage.

Så här fungerar det
GPS-systemet håller reda på var maskinen sått på fältet genom en intelligent minnesfunktion. När maskinen sår, loggas detta på Trimble displayen och markerar sått område på kartan. Kommer såmaskinen in i ett område som redan är sått stängs utmatningen av automatiskt. Råkar det vara ett kilområde styr systemet även sektioner så att halva maskinen stängs av för att undvika dubbel sådd. Besparingen är ofta 5-10 procent.

Automatisk start och stopp på vändtegen
Det är också möjligt att använda automatisk start och stopp på vändtegen, även om den ska sås sist. Vändtegens bredd ställs in och utmatningen stängs automatiskt när den passerar genom den tänkta vändtegsgränsen. Detta ger full kontroll över sådden och möjlighet att så vändtegen sist med god precision.

2012-10-24 

Såmaskiner
Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng